афиша

До Києва привезли найстаріший жовто-блакитний прапор

найстаріший жовто-блакитний прапор

Прапор часів громадянської війни можна подивитися на виставці «За волю України!», яка проходить в приміщенні Національного музею історії України у Другій світовій війні, розповіли на телеканалі «Київ».

Тридцять років тому Верховна Рада Україна затвердила наш державний прапор таким, яким ми знаємо сьогодні.

Щоправда, найстаріший задокументований і фактично підтверджений прапор у національних кольорах, якраз  ними і відрізняється — через те, що в ті часи фарби були не стійкі, і блакитний перетворився на світло-сірий. І ще про одну відмінність розповів директор музею і куратор виставки «За волю України!» Юрій Савчук: кравець переплутав кольори місцями, тож жовтий був зверху.

Цей прапор  використовувався 105 років тому, під час проведення ІІ Всеукраїнського військового з’їзду 5–10 (18–23) червня 1917 року. Він був свідком перших кроків України на шляху розбудови власного війська та державності.

Зберігся стяг завдяки одному з 2500 делегатів з’їзду — полковнику армії УНР Володимиру Кедровському.

Він вивіз пам’ятку, яку згодом його син Юрій передав до Українського музею у Нью-Йорку.

Презентував реліквію генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні, кандидат історичних наук, куратор виставки «За волю України!» Юрій Савчук. Подія відбулася у просторі українсько-американського виставкового проєкту «За волю України!».

У просторі музейного українсько-американського виставкового проєкту «За волю України!» представлено 250 артефактів із 20 музеїв, архівів і бібліотек України та США, які охоплюють період Визвольних змагань (1917–1921 рр).

Виставка  триватиме до 31 травня 2022 р. Адреса: м. Київ, вул. Лаврська, 27. Від станції метро «Арсенальна» їхати автобусом №24 або тролейбусом №38 до зупинки «Національний музей історії України у Другій світовій війні» (кінцева).

Про цю подію дивіться сюжет на телеканалі Київ

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *