афиша

Художники у Києві: визнання, виставки та цінні подарунки

конкурс Кращий художник в області сучасного мистецтва, абстракції і сайарсізму

Спеціальні нагороди та можливість участі в музейних виставках отримали переможці конкурсу «Кращий художник в області сучасного мистецтва, абстракції і сайарсізму».

У Музеї історії міста Києва відбулася церемонію нагородження переможців Міжнародного конкурсу. Ініціатива створення та проведення такого заходу належить організаторам, які вже п’ятий рік поспіль успішно проводять конкурс «Кращий художник», а також низки художників і діячів культури більш ніж з 20 країн. Перш ніж говорити про сам конкурс, необхідно розібратися у самому понятті «сайарсізм».

Філософія стилю

Сайарсізм – це напрямок в образотворчому мистецтві, насамперед у живописі, що зародився в 2015 р. Засновником сайарсізма є художник Сергій Дождь (Sergey Dozhd). В основі сайарасізма лежить наука про внутрішній художній простір, яка спирається на вивчення внутрішнього світу людей. Таким чином, художнику вдається зобразити об’єкт одночасно з різних сторін (реальної, абстрактної і ментальної) і підкреслити властивості, невидимі при класичному зображенні об’єкта.

Сайарсізм має єдиний художній стиль, який характеризується одночасним або переважним використанням абстрактних, ментальних і реалістичних художніх форм.

Як і будь-який напрямок в мистецтві, сайарсізм має свою філософію у якій є кілька фундаментальних принципів: основа – це творчість та шлях – це нескінченність внутрішнього філософсько-мистецького простору.
Основна мета Міжнародного конкурсу «Кращий художник в області сучасного мистецтва, абстракції і сайарсізму» має на меті розвиток сучасного мистецтва, розширення його наукового простору, подання та підтримку провідних сучасних художників, а також загальний розвиток світового культурного та арт-простору.

Почесну відзнаку з рук Івони Малевич отримав народний художник України Володимир Козюк

Почесну відзнаку з рук Івони Малевич орден «За розвиток сучасного мистецтва» отримав організатор проекту, голова ГО «Кращий художник», народний художник України Володимир Козюк

Презентація та популяризація

Серед основних завдань конкурсу такі напрямки як: презентація та популяризація кращих зразків сучасного світового мистецтва, обмін досвідом між художниками з усього світу, організація вернісажів, створення платформи для формування колекцій художніх творів, розширення міжнародних творчих і мистецьких звʼязків, формування цифрової платформи колекцій художніх творів абстрактного і сайарсічного мистецтва, ознайомлення сучасного глядача із зразками кращих творів сучасного мистецтва, абстракції і сайарсізма, а також науковими і філософськими роботами в галузі мистецтва, видання каталогів та книг.
«Цього року громадська організація «Кращий художник» вперше зініціювала Міжнародний конкурс «Кращий художник в області сучасного мистецтва, абстракції і сайарсізму». Завдяки цій ініціативі нам вдалось об’єднати художників та діячів культури з більш ніж з 25 країн світу. Вони напрацювали низку неймовірний робіт. Частину з них презентуємо у Музей історії міста Києва.

Подібних виставок в Україні раніше не було.

Кияни та гості міста стануть першими, кому пощастить побачать унікальні роботи світового рівня. Перший конкурс і виставку робіт фіналістів ми проводимо в Україні. Наступного року такий конкурс пройде вже в іншій країні. Зараз ми розглядаємо варіанти проведення в Польщі, Бельгії, Німеччині, Швейцарії та інших країнах». – розповідає голова ГО «Кращий художник», народний художник України Володимир Козюк.

Olivier de Cayron
Картина Олівера де Кайрон

Кращі серед кращих

На перший конкурс, який проводився з 15 квітня по 20 серпня 2021 р. було надіслано близько 300 заявок. На основі надісланих заявок журі обрало 60 фіналістів, які будуть брати участь в наступних проектах і виставках. Крім цього, роботи відомих майстрів в області сучасного мистецтва, абстракції і сайарсізма будуть представлені поза конкурсною програмою в розділі «Запрошені гості».
За підсумками результатів конкурсу передбачається організація підсумкових художніх виставок на різних світових виставкових арт-майданчиках.
Переможці отримали спеціальні нагороди, а також право участі в музейних виставках і розміщення цифрових копій художніх робіт на віртуальних майданчиках Блокчейн. На урочистій церемонії нагородження фіналістів конкурсу нагородили пам’ятними знаками, дипломами та цінними подарунками.
Слід зазначити, що на звітній виставці переможців Міжнародного конкурсу «Кращий художник в області сучасного мистецтва, абстракції і сайарсізму» були представлені майже сотня унікальних робіт авторства українських художників та митців з 14 країн світу.

виставка в Музею історії міста Києва

Почесні гості

Міжнародний конкурс – це не тільки подарунки та визнання, це зустріч однодумців та колег. Серед запрошених гостей можна було зустріти Івону Малевич (Iwona Malewicz), внучату племінницю легендарного митця Казіміра Малевича, куратора мистецьких проектів, засновника Supremus Neuveau, представника родини Казіміра Малевича (Німеччина), Рамана Шлеммера, представника фонд Оскара Шлеммера (Швейцарія), Олівера де Кайрон, художника, куратора виставки Contemporary Art Manifestation в Porte d ‘Auteuil Paris (Франція), Оксану Мась, художницю, теоретика і популяризатора мистецтва (Україна-Іспанія), Ульріке Боленца, художника, Художня академія Кассела (Бельгія) тощо.
Познайомитися з роботами переможців Міжнародного конкурсу можна відвідавши музейні виставки. Дізнатися де вони проходитимусь напростіше через офіційні сторінки митців у соціальних стрічках.

Про переможців

  • Володарем Гран-Прі Міжнародного конкурсу «Кращий художник в області сучасного мистецтва, абстракції і сайарсізму», набравши найбільшу кількість балів, стала Оксана Мась, (Україна-Іспанія), художник, гуманіст, філософ, урбаніст, теоретик і популяризатор мистецтва.
  • Абсолютним переможцем конкурсу в номінації «Сайарсізм» стала Ульріке Боленц, (Бельгія), художник, Художня академія Кассела.
  • А українські художники Євгенія Божко, Олександр Бріцев та Катерина Білетіна перемогли в Національному відділі конкурсу в номінації «Сайарсізм».
  • Чи Шаотін з Китаю отримала перемогу в номінації «Сайарсізм. Графічний розділ».
  • Олександра Федорук з України отримала перемогу в номінації «Графічний розділ. Сучасне мистецтво».
  • Вікторія Ніколаєва (Україна) та Ольга Цибуля (Україна) отримали Національну премію за перемогу в категорії «Сайарсизм. Декоративно-прикладне мистецтво».
  • Віталій Сластяников (Україна) став переможецем конкурсу в категорії «Сайарсизм. Абстракція».
  • Французький художник, куратор виставки Contemporary Art Manifestation в Porte d ‘Auteuil Paris Олівер де Кайрон став переможцем конкурсу в категорії «Сучасне мистецтво», а українець Владислав Волосенко — в номінації «Сайарсизм. Скульптура».

Івона Малевич вручила особливі нагороди: орден «За розвиток мистецтва України» отримав продюсер фільму «Мати апостолів», директор кінокомпанії «Студія «Золоте Руно» Дмитро Овечкін, почесну відзнаку орден «За розвиток сучасного мистецтва» отримав організатор проекту, голова ГО «Кращий художник», народний художник України Володимир Козюк. Меценат, власник Ювелірного Дому KIMBERLI Ігор Ільчишин отримав «Орден за розбудову України», а Аллу Власюк нагородили відзнакою «Українська Берегиня».
Сама пані Малевич також не пішла зі сцени церемонії з порожніми руками: відзнакою «За розвиток сучасного мистецтва» її нагородив Перший заступник міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, а онук художника Валерія Гегамяна Максим вручив їй традиційну щорічну почесну Премію Валерія Гегамяна.

«Я дуже рада бути гостею Першого міжнародного конкурсу «Кращий художник в області сучасного мистецтва, абстракції і сайарсизму». Дякую організаторам та особисто Володимиру Козюку за те, що завдяки таким заходам культурою та сучасним мистецтвом дедалі більше цікавитиметься сучасна молодь» — наголосила пані Івона Малевич.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *