афиша фестивали

Код Ступки або як об’єднати країни та культури

Богдан Ступка легендарный актер фестиваль код ступки

Перший Міжнародний мистецький фестиваль «КОД СТУПКИ», присвячений 80-річчю легендарного українського актора, відбудеться 20 листопада на сцені Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка.

Ідея створення мистецького фестивалю невипадкова, адже десять років тому Богдан Ступка неодноразово озвучував необхідність започаткування міжнародної платформи. За його задумом Україна має стати б місцем знайомства з театральною культурою країн Закавказзя, Прибалтики і Польщі.

Синергія культур

Богдана Сильвестровича вважав, що мистецький обмін саме між цими країнами розширив би оптику сучасного театру. Богдан Ступка був не лише легендарним актором, а й людиною, яка об’єднувала культури і країни. Він знайшов універсальну мистецьку мову, представлену через психологію створених образів, невербальні й вербальні засоби, які на сцені чи в кіно виявляли КОД Ступки. Кожна роль Богдана Ступки – це повнота буття в усіх з’явах, це мистецький мультиверсум, який поєднував код музики та пластики, зорової образності й психологічної глибини.

Тому цього року, на пам’ять про легендарного актора Богдана Ступку, митці України та Грузії запропонують творення спільного мистецького простору, який передбачає зустрічі на різних майданчиках акторів і музикантів, художників і режисерів.

Саме там вони презентуватимуть своє мистецтво: різними мовами, кольорами і звуками.

Ви спитаєте, що у них спільно, а у  них єдиний КОД, який прагне розкрити мультиверсум людини, глибинне єство світу і він у мистецтві.

код ступки афиша фестиваля

Перед смертю

Одним з головних акцентів фестивалю стане показ вистави театру ім. Шота Руставелі «Кінець гри» в постановці Роберта Стуруа з Давидом Уплісашвілі, Гога Барбакадзе, Леваном Берікашвілі, Наною Пачуашвілі у ролях. Ця вистава, завдяки незвичної інтерпретації грузинського режисера-філософа, набуває шекспірівського масштабу, колориту, сили почуттів і градусів емоцій – про останні хвилини існування світу.

Якась глобальна катастрофа знищила цивілізацію, живими залишилися лише четверо, й їхній кінець також близький. Як поведуться люди перед смертю, чи приймуть її гідно, чи втратять людську подобу? І що буде далі? Відповідь була у Гамлета: «Далі – тиша». Для Стуруа, схоже, висновок не такий нещадно однозначний.

«Кінець гри» присвячений пам’яті видатного композитора Гії Канчелі, багаторічного співавтора та друга Роберта Стуруа. Разом вони створили десятки спектаклів, зокрема всього Шекспіра і всього Беккета. Музика «Маестро тиші», як називають Канчелі, також звучить і в цій виставі.

Програма вечора

18:00 –відкриття Першого Міжнародного мистецького фестивалю «КОД СТУПКИ» за участі:

— Тбіліського колективу «ХОРАЛ»;

— Національного народного хору України ім. Григорія Верьовки;

— етноджазового проєкту DUDU Band (Україна-Грузія).

19:00 — вистава Національного грузинського театру ім. Шота Руставелі «Кінець гри».

спектакль Кінець гри
Одним з головних акцентів фестивалю стане показ вистави театру ім. Шота Руставелі «Кінець гри» в постановці Роберта Стуруа

Події фестивалю

Також серед заходів Першого Міжнародного мистецького фестивалю «КОД СТУПКИ»:

19 листопада  о 14:00 — зустріч з Робертом Стуруа «Відверто про театр» в театрі Івана Франка;

20 листопада з 11:00 до 22:00 — спецпоказ фільмів за участі Богдана Ступки «Ступка: ретроспектива». Кінотеатр «ЛІРА» (вулиця Велика Житомирська, 40);

21 листопада о 12:00 – розповідь-презентація збірки «14 GB» (пост)колоніальний образ грузинської ідентичності Лінія зіткнень. Грузія». Грузія – Україна: ідентичність країн крізь досвід війни/на лінії зіткнень. Театр «Сузір’я», (вул. Ярославів Вал, 14Б);

21 листопада о 15:00 — відкриття спільної виставки робіт художників України та Грузії «VynoGrad: колір достиглого міста» за участі художників: Владислава Шерешевського, Юрія Вакуленка, Миколи Журавля, Петра Лебединця, Матвія Вайсберга, Анатолія Криволапа, Давида Шарашидзе, Руслана Агірби, Гії Миминошвілі, Бадрі Губіанурі, Тамаза Аваліані. Галерея Vakulenko art consulting (вул.Костьольна, 8)

Ініціаторами фестивалю є продюсерка Ірина Батько-Ступка та «Фонд Богдана Ступки».

Увага!

У зв’язку із посиленими карантинними обмеженнями у Києві, за правилами відвідування публічних заходів, обов’язковою умовою доступу для глядачів до театру є наявність захисної маски та одного з наступних документів:

♦ Наявності COVID-сертифікату про повну вакцинацію («зелені сертифікати» — оригінал документу або ж через мобільний додаток Порталу «Дія»);

♦ Негативного результату ПЛР-тесту COVID-19 або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, що здійснений протягом не більше як 72 годин;

♦ Документу про одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу «Дія».

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *