афиша

Що об’єднує Шевченко, Примаченко та Малевича

виставка ВЕЛИКА СІМКА

В музеї історії міста Києва відкрилася виставка «ВЕЛИКА СІМКА», присвячена творчості художників: Олександра Архипенка, Михайла Бойчука, Анатолія Криволапа, Казимира Малевича, Георгія Нарбута, Марії Примаченко, Тараса Шевченка. 

На ній презентовано біля 80 об’єктів, серед яких є унікальні шедеври.

Автопортрет Марії

Глядачі вперше побачать твір Марії Примаченко, двосторонню картину «Звір Поліський» з колекції Prymachenko family foundation, в якій мисткиня описала важливу подію своєї біографіі.

На початку 1980 років Марія Примаченко розпочала створення серії автобіографічних картин. За ідеєю художниці, вони розповідали про її буденні справи, а також важливі події з життя, які вплинули на її творчий шлях. На картині зображений звір, подібний до лева.

Художниця вважала його своїм автопортретом.

А на звороті Марія Оксентіївна розповіла про важливу подію, яка стала початком її мистецтва, як і де отримала свою першу премію та важкі операції, що їй довелося пережити.

Звір Поліський твір Примаченко
На картині зображений звір, подібний до лева. Марія Примаченко вважала його своїм автопортретом

Твори школи бойчукістів

На виставці демонструються унікальні твори школи бойчукістів з колекції Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, серед яких фото рідкісних фресок, що були виконані на стінах академії і які вціліли від знищення радянської влади. Михайло Бойчук та його послідовники увійшли в історію українського та світового мистецтва 20 століття, як митці, що відродили складну технологію фрескового живопису, котра лишалася забутою протягом віків.

За 11 місяців до смерті

Унікальний та єдиний підтверджений в Україні автопортрет Казимира Малевича 1934 року з приватної колекції, що вперше експонується в музейному просторі. Незважаючи на те, що Малевич народився та провів частину свого життя в України, на території країни всього декілька робіт художника. «Автопортрет» Малевича — перша робота художника, що була знайдена за часи незалежності України. Цей автопортрет Малевич намалював за 11 місяців до своєї смерті, картина стала останнім портретом художника. «Я виглядаю наче Маркс у могилі. Коли я виходжу на вулицю, діти кричать: «Карл Маркс», — так розповідав Малевич про портрет у приватній переписці

виставка «ВЕЛИКА СІМКА»,
В музеї історії міста Києва відкрилася виставка «ВЕЛИКА СІМКА

Знакові роботи

Також на виставці експонуються оригінал портрету Михайла Бойчука авторства Охріма Кравченка з Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, твір Тараса Шевченка з національного музею імені Тараса Григоровича Шевченка, «Циганка», що став знаковим не тільки для культури країни, але й в житті митця та інші твори.

На заметку

Музей історії міста Києва, знаходиться за адресою Богдана Хмельницького, 7 (ст. метро Театральна). Графік роботи: Вт.-Нд.: 11:00-19:00, Пн.: 11:00- 16:00. Міжнаціональний проєкт «ВЕЛИКА СІМКА» знаходиться на 3 поверсі, його можна відвідати до 28 червня 2021.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *