афиша

Слово, обірване у Биківні

Оновлена виставка "Слово, обірване у Биківні"

З 22 березня по 22 квітня в Музеї книги та друкарства України (Київ, Лаврська, 9) експонується розширена версія фотодокументальної виставки «Слово, обірване у Биківні». Вона  підготовлена науковцями Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» за сприяння Українського незалежного видавництва «Смолоскип».

Відвідувачі мають змогу доторкнутися до трагічних сторінок нашої історії і більше дізнатисяпро долі 28 письменників – представників покоління «Розстріляного відродження», знищених упродовж 1937 – 1940 років у в’язницях НКВС УРСР у Києві та похованих на території колишньої таємної спецділянки у Биківнянському лісі.

Портрети митців, інформація про їхній життєвий та творчий шлях, витяги з архівно-кримінальних справ, що містять свідчення про їхню поведінку під час слідства і показують, в який спосіб комуністична тоталітарна система змушувала визнавати абсурдні звинувачення – все це розміщено на 10 банерах, що експонуються в одній з музейних зал.

Символічною є сама назва виставки – «Слово, обірване у Биківні». Ґвалтовно обірване, але не знищене.

Уперше цих людей нищили морально і психологічно, коли вибивали свідчення не лише проти себе, а й проти друзів і колег. Удруге – фізично, коли розстрілювали в підвалах НКВС і таємно ховали у братських могилах у Биківнянському лісі. Утретє, коли намагалися знищити найменші сліди цих письменників, під час обшуків у них забирали рукописи, листи, книги, потім їхні твори звідусіль вилучалися і просто спалювалися. Самі ці прізвища довгий час були викреслені з історії української літератури. І навіть після реабілітації про них було забуто на довгі десятиріччя. Але істина знаходить свій шлях – триває наукова робота, відкриваються нові свідчення і імена.

Експонування виставки супроводжується фото-фільмом про Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили». Також відвідувачі виставки мають змогу подивитися на представлені на стендах прижиттєві видання репресованих письменників.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *