афиша Народные традиции

Свято Масниці у Пирогові

свято Масниці

Після циклу зимових свят в Україну приходять весняні свята, розпочинає які Масляна. Весела, пустотлива, жвава, неповторна вона символізує перехід від Зими до Весни. Невже ви думаєте що Зима так легко здає свої позиції. Аж ніяк. Вона усіма можливими способами пробує затриматися на землі. Щоб прогнати її наші предки мали свої секрети та звичаї.

Цього року Національний музей народної архітектури та побуту України запрошує киян та гостей міста на свято «Масниці.Колодія», яке відбудеться 13-14 березня.

Окрім цього, це прекрасна нагода посвяткувати та позабавлятися востаннє перед Великим Постом.

свято Масниці
Свято «Масниці.Колодія»

Народні традиції

Весняний цикл традиційних свят українців розпочинає Масниця. У народі Масниця відома як Масляна, Сирниця, Колодій, Туриця. Це неповторне, веселе, колоритне свято, сповнене народних звичаїв та обрядів, коли відбувається перехід від Зими до Весни. Наші предки вірили: рядженими, піснями, танцями та різними заклинаннями можна прогнати Зиму та закликати Весну, а до того ж посвяткувати та позабавлятися востаннє перед Великим Постом.

За християнським календарем Масниця — це останній тиждень перед Великим Постом. В ці дні споживали в основному молочні продукти, вареники з сиром та млинці. Від язичництва вареники і млинці унаслідували форму. Так, вареник  ліпили у формі Місяця, а млинець подібний до Сонця і Зірки — це вічні символи, яким поклоняється людина.

Як бачимо, готуючи вареники, млинці ми й не здогадувалися, що робимо це за давньою народною традицією.

На протязі сиропусного тижня відбувається старовинний обряд Колодки або Колодія.

.

Музей Пирогово, Масниця, Масляна, Сирниця, Колодій, Туриця
На Співочому полі на вас чекає чимало різноманітних народних забавах

Програма святкування

Ви ще не знаєте, що таке Коляда, як її проводити, тоді обов’язково приїжджайте у Пирогово й відправляйтесь одразу на експозицію «Середня Наддніпрянщина». Саме там неодруженим дівчатам і хлопцям до ноги прив’яжуть  колоду з якою їм потрібно буде ходити.

Що цей обряд символізує ви дізнаєтесь на самому святі.

З 13:00 до 17:00 триватиме розважальна частина Масниці на Співочому полі.

Тут ви почуєте  виступи фольклорних колективів з  різних областей України, які виконають святкові пісні та обряди, зможете прийняти участь у різноманітних народних забавах: змагання на колоді, катання на конях, перетягування канату, міряння силою, катання на ослоні. Також, організатори обіцяють провести весели конкурси  та вікторини.

Народні майстри з усієї України запропонують гостям свої кращі вироби декоративно-ужиткового мистецтва.

Завершить Свято спалення «Кострубатого діда», що уособлює злі сили зими.

Це знак початку весняного оновлення.

Приєднуйтеся до весняних святкувань у Музеї просто неба!

Музей Пирогово, Масниця, Масляна, Сирниця, Колодій, Туриця
Завершить Свято спалення «Кострубатого діда»

Як добратися

Музей знаходиться за адресом: вулиця Академіка Тронька. Дістатися до нього можна: на тролейбусі №11 (від ст. М. ВДНХ) або на маршрутному таксі №496 (від ст. М. Лук’янівська).

Вартість вхідного квитка для дорослих 50 грн., дитячий – 30 грн., для дітей до 7 років вхід безкоштовний.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *