афиша

Венера у лахмітті в очікуванні шанувальників

Музею історії Києва запрошує на міжнародну виставку сучасного італійського мистецтва «Шовковий шлях»,

Музейно-виставковий центр сучасного мистецтва Музею історії Києва запрошує на міжнародну виставку сучасного італійського мистецтва «Шовковий шлях», яка триватиме до 24 серпня.

Сучасне мистецтво сприймається неоднозначно. Дивишся на арт-об’єкт і не розумієш чи це мистецтва, а можливо предмет, який забули у галереї прибиральники. Але як влучно зазначають мистецтвознавці: «насправді не існує на картині кляксів, є погані екскурсоводи, які не вміють донести до споглядача, ту думку, яку закладав у свою роботу автор».

Споглядання та осмислення

Одна з картин на всю стіну — це полотно на якому, на всю довжину написана інтернет адреса. Перше, що спадає на думку – яке це мистецтво. Але, необхідно зануритись глибше, адже не просто так автор картини написав цю адресу. Якщо її ввести в пошукову систему, то можна побачити пейзаж. Цією роботою, автор Domenico Antonio Mancini хотів сказати, що люди настільки живуть у віртуальному світі, що навіть приходячи в галерею, вони не готові бачити на полоні картину, для них звичніше ввести у пошукову строку інтернет адресу, за якою ховається картина.

Надзвичайно цікавий об’єкт Мікеланджело Пістолетто (Michelangelo Pistoletto) «Венера та  ганчір’я». Класична скульптура жінки, яка дивиться на гору поношеного одягу. Що тут цікавого? Але не варто проходити повз. Саме у цьому витворі автор намагався на контрасті вічного і повсякденного, розкоші й убогості показати усю миттєвість життя, яке триває зараз і тут. Таких робіт у Музеї історії Києва представлено чимало.

Слід зазначити, що виставка «Шовковий шлях. Мистецтво та сучасні художники з Італії»  створена за участі  Генеральної дирекції з промоції системи країни (DGSP) при Міністерстві закордонних справ і міжнародного співробітництва Італії (MAECI),  Посольства Італії в Україні, Італійського інституту культури в Україні, Музею історії міста Києва, Фонду ФФЮН СДГ, Інституту образотворчих мистецтв Гаруццо (IGAV) а також за сприяння Національної академії мистецтв України та підтримки Венеціанського офісу Ради Європи.

Виставка є однією з ключових подій культурної програми Посольства Італії та Італійського інституту культури у Києві на 2021 рік. Це також надзвичайно важлива ініціатива, що реалізується у рамках Програми промоції італійського мистецтва Міністерства закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії в 2021 році та є італійським внеском у святкування 30-ї річниці незалежності України – країни, яка протягом століть є культурним мостом між Заходом та Сходом.

картина Руффо Пьетро
Ruffo Pietro Constellation

Мистецька інтерпретація

«Шовковий шлях. Мистецтво та сучасні художники з Італії» — це мистецька інтерпретація стародавнього караванного шляху, який з’єднував Європу та Азію. Виставка розпочинає цей шлях у Києві. Далі вирушить також до Анкари (Туреччина) в Музей «CerModern», до Тбілісі (Грузія) у Музей історії Тбілісі, до Ташкента (Узбекистан) до Галереї вишуканих мистецтв Узбекистана (NBU).

Проєкт об’єднує в собі роботи 38 італійських митців кількох поколінь, починаючи з колекції творів італійського мистецтва 1950-х років з Палацу делла Фарнезіна (Palazzo della Farnesina), який є штаб-квартирою Міністерства закордонних справ у Римі, до робіт сучасних митців Італії. Ці митці представляють різні художні напрями і стилі та використовують широкий спектр способів вираження.

На виставці будуть представлені картини, написані акрилом на полотні, цифрові фотографії, відео-арт, скульптура та авторські інсталяції. Вибрані роботи яскраво презентують різні аспекти перетину художньої культури минулого та сучасності, мов ті каравани, що йшли по віддалених землях на Схід, навантажені товарами різних видів, створюючи або відтворюючи нові і давні оповіді: від драконів до високотехнологічної культури, від даоських храмів до глобального ринку.

Автори проєкту прагнуть віднайти зв’язок між «дарами» з минулого і його впливом на сучасних митців Італії та презентувати зібраний ними творчий доробок глядачам із різних країн світу.

куратор інституту мистецтв Alessandro Carrer
Куратор інституту образотворчих мистецтв Garuzzo Alessandro Carrer проводить екскурсію

Рефлексія на неоднорідність

Виставка є калейдоскопом сучасних мистецьких тенденцій та технік виконання, відображених у 38 творах, 8 з яких походять з Колекції «Farnesina», колекції сучасного мистецтва при Міністерстві закордонних справ і міжнародного співробітництва Італії.

«Проєкт «Шовковий шлях»  представить стислий екскурс сучасним італійським мистецтвом, починаючи з кінця 60-х років до сьогодення, та допоможе оцінити надзвичайну життєздатність сучасного мистецтва, та водночас, покаже його силу взаємодії з реальністю та далекими світами, аби стати природнім засобом формування діалогу», — розповідає Лоренцо Анджелоні, Генеральний директор з системної промоції країни Міністерства закордонних справ і міжнародного співробітництва Італії

«Ми вдвічі щасливіші, адже зараз багато чого можна побачити лише віртуально, а у нас є змога привезти твори, аби ними можна було милуватися наживо; твори митців, які живуть та працюють в Італії, і майстерно представляють країну, що, усвідомлюючи свою роль охоронця краси та натхненника у світі, продовжує створювати, народжувати та експортувати культуру та мистецтво», — зауважила Розальба Ґаруццо, Засновниця та Президент Інституту образотворчого мистецтва Ґаруццо

«Особлива увага була приділена тому, щоб висвітлити цінність як знаменитих митців, так і молодих початківців, аби презентувати публіці мистецьку панораму, яка відобразила б багатоплановість та різномаїття останніх тенденцій у мистецтві», — додає кураторка проекту та мистецтвознавиця Анджела Течче.

Ця виставка – яскрава рефлексія на неоднорідність сприйняття світу, естетичних теорій та досвіду загальновизнаних великих італійських митців їхніми сучасниками.

Де подивитись

«Шовковий шлях. Мистецтво та сучасні художники з Італії» знаходиться у Музейно-виставковому центрі сучасного мистецтва Музею історії міста Києва (вул. Б. Хмельницького, 7., ст. м. «Театральна»).

Виставка прийматиме відвідувачів з 31 липня по 24 серпня. Вхід за квитками.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *