фестивали

Як молоді таланти виступили на Міжнародному фестивалі в Чорногорії

Фестиваль, Чорногорія, таланти, Україна

Чорногорія – країна краси і мистецтва. Сьогодні вона користується великою популярністю серед українських творчих колективів – як музичних, фольклорних так і танцювальних. Країна славиться чистими озерами, зеленими горами, свіжим повітрям, гірськими річками та мальовничими водоспадами. Її чисте морське узбережжя з ошатними пісковими пляжами та маленькою галькою, яку цікаво називають тут «гречаною крупою», приваблює сюди щороку все більше і більше туристів.

Мистецькі осередки

Цього року в культурному житті Чорногорії відбулося декілька значущих подій. Так, зокрема, у квітні в місті Герцег-Нові своє мистецтво представляли театральні колективи. У Подгориці в цей же час пройшов Міжнародний музичний фестиваль «A Tempo». У травні в Барі відбувся традиційний телевізійний фестиваль, а в містечку Цетіньє – щорічний фестиваль джазу. В серпні знову ж таки в Герцег-Нові планується проведення великого кінофестивалю і свята хіп-хопу.

Велике зацікавлення викликали цього року Міжнародні фольклорні фестивалі, які щорічно з радістю відвідують і юні артисти з України. Так, у містечку Будва, що є найпопулярнішим осередком проведення культурно-мистецьких заходів, з 27 червня по 11 липня проходило кілька Міжнародних фестивалів, у яких взяли участь й українські дитячі колективи. Більше 200 дітей саме тут, на давніх вулицях старого міста, мали можливість представити свою культуру, свою країну.

фестиваль, Чорногорія
Відзнаки юних учасників

Юні таланти

Голова оргкомітету «Квітуча Україна» Добровольська Алла Миколаївна, яка є почесним членом Європейської Асоціації Міжнародних фестивалів, привітала всіх учасників. І наголосила, що «ми нагородили сертифікатами найкращі колективи на фестивалі «Квітуча Україна», які дають право знижок для участі у Міжнародних фестивалях у Чорногорії, Болгарії, Греції та ін. країнах». Вона висловила надію на подальшу співпрацю з творчими колективами України та їх участі у Міжнародних фестивалях різних країн.

Цікавим учасником виявився театр танців «Драйв» із Скадовська – неодноразовий переможець Всеукраїнських та Міжнародних фестивалів в Україні та за її межами. Цього року виступив з номерами «Полічка» та «Казкові квіти» і був відзначений нагородами за професіоналізм та майстерність.

Запам’ятається надовго виступ ансамбль танцю «Нова Денс» із села Новомосковськ Херсонської області. Під проливним дощем, вщент мокрі, юрі артисти не сховалися під зонтами, а вийшли на сцену й представити глядачам, журі свій неймовірний, запальний «Козачок». Швидкий темп танцю, запальні посмішки дітей не залишили байдужих на фестивалі і як результат – дипломи й подарунки.

Порадували і вокалісти цього колективу – Скляр Дарина та Кость Ліза. У їхньому виконанні прозвучали пісні «Рідна серцю Україна» та «Василечки». Юні артистки отримали багато оплесків та дипломи за участь у фестивалі. Керівник цих чудових колективів –  Хмара Валентина Юріївна.

Виступи юних українок супроводжувалися бурними аплодисментами

Танцювальний ансамбль «Ренесанс» із Миколаєва (керівник – Хохолькова Ірина) вразив допитливого глядача своєю цікавою програмою зі складними трюками, які виконувалися у негоду, так як під час виступу пішов дощ. Ансамбль є також переможцем Міжнародних фестивалів-конкурсів у Греції, Чорногорії, Болгарії, Польщі тощо.

У фестивалі «Святий Стефан» брав участь народний ансамбль сучасного акробатичного танцю «Провінційний балет» із Скадовськ (керівник – Наталія Шептухіна). Колектив представив цікаву програму і був відзначений дипломом за участь у фестивалі. Заснований у 1999 році, цей колектив є Лауреатом Міжнародних конкурсів у Туреччині, Греції, о. Кіпр, а також учасником благодійного фестивалю «Чорноморські ігри», почесним членом Міжнародної асоціації творчої молоді світу «ФОМГЕТ», володарем Гран-Прі фестивалю «Талановиті діти України» (м. Київ).

Українські колективи представили достойний рівень на Міжнародних фестивалях, за що і були відзначені при нагородженні зі сторони словацьких, болгарських, хорватських колег. Всі творчі колективи з України були тепло зустріті організаторами на відкритті фестивалю «Святий Стефан», де неодноразово лунало: «Слава Україні!!!»

фестиваль, Чорногорія
На екскурсії

Екскурсійна програма

Окрім конкурсних виступів, у дітей була чудова нагода познайомитися із історією Чорногорії та побачити острів Св. Стефана, що є візитівкою країни, побувати у Боко-Которській бухті, у містечку Котор, у багатій на стародавні споруди – церкви і монастирі – колишній столиці Чорногорії – містечку Цетиньє.

Хотілось би щиро подякувати батькам, викладачам, керівникам за терпіння, навчання,  виховання та підтримку талановитої творчої молоді.

Всі колективи-учасники були запрошені для участі у Міжнародному фестивалі «Квітуча Україна», який пройде у жовтні місяці у м. Києві.

З чудовими спогадами та враженнями всі колективи повернулися на Батьківщину, маючи надію на подальшу співпрацю та повернення у ці казково красиві краї.

Олена Громова, фото автора

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *