афиша

Зустрічаємо зиму у Пироговому

Зустрічаємо зиму в Пирогово

Вже вдруге у Національному музеї народної архітектури та побуту України пройде «Зима в українському скансені: від Романа до Йордана»! Організатори свята обіцяють створити на території музею справжню казку, яка перенесе відвідувачів на декілька століть назад.

Веселі вечорниці на Катерини та Андрія, Різдво, Щедрий вечір несуть з собою радість, розваги, ігри, пісні та танці.

Саме з традиціями святкування різдвяних свят та народними обрядами вас познайомлять під час проекту, також ви  почуєте старовинні колядки, щедрівки, побачите різдвяні вистави.

Офіційне відкриття

На свято Романа, 1 грудня о 12.00, заплановане офіційне відкриття свята і як водиться в Україні, розпочнеться воно зі святкової літургії у храмі святої Покрови, на експозиції «Карпати». На іменинників у цей день чекають сюрпризи: їх вітатимуть перевеслом на достаток мотатимуть, на щасливу долю вінчуватимуть, пісень заспівають й добра побажають.

Після служби Божої гостей розважатимуть дитячі вокальні ансамблі «Веселад», «Десняночка» та Заслужена артистка України Оксана Стебельська. На завершення, уже під вечір,  встановлять Різдвяну зірку як символ початку різдвяного циклу святкувань.

День Катерини 7 грудня у Пирогово
Дівчата збирались на вечорниці в заздалегідь обрану оселю, приносили продукти в складчину та ворожили допізна

Дівочі вечорниці на Катерини

День Катерини (7 грудня) — це молодіжне свято у народному календарі українців. Дівчата збирались на вечорниці в заздалегідь обрану оселю, приносили продукти в складчину та ворожили допізна.

За участю Зразкового художнього колективу «Театр пісні «Ладоньки» відтворять атмосферу давніх народних гулянь та навчать ворожити, як це робили наші предки, готувати традиційні блюда. Початок вечорниць о 14:30.

Андріївські вечорниці

День Андрія (13 грудня) у народі вважається молодіжним святом, яке подекуди називали «великими вечорницями». Цього дня студенти  ансамблю української пісні центру культури і мистецтв «Золоте перевесло» Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова покажуть як дівчата ворожили на майбутню долю, а хлопці гуляли та шкоду робили.

Головним атрибутом свята буде «калита»– обрядовий корж круглої форми з отвором посередині. Калиту  використовували під час обрядової гри: коржа підвішували на мотузці до сволока та намагалися вкусити. На вечорницях ви дізнаєтеся особливості приготування калити, чому така форма й як правильно прикрашати корж. Свято розпочнеться о 16:00

Зима в українському скансені: від Романа до Йордана

Зустріч зі Святим Миколаєм

З 10 по 24 грудня гостей музею запрошують на екскурсію старовинним музейним селищем із казковими розповідями про минувшину та побут українців.

У садибі Святого Миколая на вас чекає зустріч із його помічниками, які навчатимуть новорічної гри «Коза», колядок та народних танців. На останок – познайомитеся з господарем садиби та, за хорошу поведінку, отримаєте від нього солодкі подарунки.

Різдво Христове за григоріанським календарем

У цей день  християн західного обряду запрошують відсвяткувати Різдво на території Музею просто неба. О 14:00 відкриють різдвяну шопку на експозиції «Наддніпрянщина», а о 15:00 відбудеться святковий концерт класичних колядок та щедрівок на локації Ярівці.

Різдво Христове за юліанским календарем

З 13 години по наддніпрянських вулицях Музею під відкритим небом ходитимуть традиційні колядники (із різдвяними зірками, колядками та вертепними дійствами). Ви зможете навчитися традиційних колядок, побачити традиційний атрибут українського Різдва – дідух та дізнатися про його особливості.

Долучіться до конкурсу «Різдвяна зірка вашої родини»: виготовіть свою сімейну зірку, завітайте з нею до музею Пирогово та отримайте різдвяний подарунок.

Для участі у конкурсі зареєструйтеся через google-форму на сторінці музею Пирогово у Фейсбуці.

Зима в українському скансені: від Романа до Йордана
Святкування у Пирогово завжди проходять весело, з піснями, танцями та розвагам

Щедрий вечір

13 січня стане кульмінацією проекту «Зима в українському скансені».  З 13 години почнеться святкове дійство з усіма найяскравішими атрибутами й героями новорічно-різдвяних святкувань.

Ви побачити парад Вертепів, конкурс різдвяної зірки, різдвяну шопку, обряд водіння Кози, зустрінетесь із Василем та Маланкою, почуєте колядки, щедрівки, віншування, засівання, колективні співи та різдвяний концерт відомих український виконавців! А також на вас чекають ковзанка, зимові розваги, різдвяні пряники та інші  смаколики для дітлахів і дорослих.

Зима в українському скансені: від Романа до Йордана
На свято Романа встановлять Різдвяну зірку як символ початку різдвяного циклу святкувань

Водохреща

Музей просто неба запрошує о 10-й годині долучитися до святкової літургії у церкві Архистратига Михаїла, що на Наддніпрянщині. Після служби відбудеться традиційне Водосвяття та офіційне закриття проекту «Зима в українському скансені».

Приєднуйтеся до зимових святкувань у Музеї просто неба!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *