концерты

Квітка Цисік: та, що дарує надію

Квітка Цісик

Коли чуєш її голос — завмирає серце. Такі зрозумілі слова, знайомі пісні і таке неймовірне їх виконання. Тембр її голосу заворожує, заставляє задуматись, де я, хто я, і невже це звучать слова мого народу, мої слова. Від цих думок все всередині стискається, нерви нагадують натягнуту струну, а зрадливі, підступні сльози підбираються і готові вирватися у будь-який момент. 4 квітня 2017 року їй виповнилось би 64 роки і в цей день на сцені Національної опери та балету імені Тараса Шевченка відбувся концерт до 10 річчя україно-американського благодійного проекту «Незабутня Квітка».

Квітка Цисік відвідала Україну всього один раз, але те, що вона зробила для українського народу,  для  його  культури не порівняти з тим, що зробили, чи роблять артисти, політики сьогодні. Вона надала українській пісні нового звучання. ЇЇ українська була не найдосконалішою, але її пісні неймовірні: в них  смуток і туга, у них мудрість і легкість, у них приреченість і любов.

Не доживши 5 днів до свого 45-річчя, Квітка розтанула свічкою від невиліковної хвороби – раку молочної залози. Від цієї хвороби померли  її мама та сестра: 1994 року — мама Іванна, а 2003 року — старша сестра Марія.

Про важливість вчасного діагностування захворювань молочної залози говорили зі сцени Національної опери та балету усі: артисти, політичні діячі, лікарі і ті, чиє життя змінила ця хвороба. Разом з тим, цей концерт скоріше був символом віри і закликом жити дальше й творити. Незалежно де ти: в Канаді, як віртуоз-скрипаль Василь Попадюк, чи то в Америці, як Брія Блессінг, Ігор Бранаван чи Алекс Гутмахер, а може ти в Україні, як Павло Табаков, Оксана Білозір, Оксана Муха, Кіра Мазур, Аркадій Вовтюк, гурт «LUIKU» чи балет Ірини Мазур «Життя» головне — бути Людиною, Батьківщина якої — Україна.

В День народження Квітки Цисік зі сцени звучали пісні, які увійшли у два її українських альбоми, які Кейсі, таке її друге ім’я, вклала власні 200 тисяч доларів, а також нові композиції. Під час концерту було передано 100 тисяч гривень для придбання  пересувного мамографа «Квітка» для профілактики і лікування раку молочної залози серед жінок Києва. Це не перший пересувний мамограф «Квітка», минулого року подібний мамограф було передано Вінницькому обласному онкологічному диспансеру.

Настя Іванцова

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *