афиша

Квітка продовжує своє життя, рятуючи жінок України

Квітка Цісик, пісні, концерт, рак

…Вона була на батьківщині лише раз — 1993-го. Через п’ять років американська співачка українського походження Кейсі Цісик відійшла у засвіти, не доживши до свого 45-річчя п’ять днів. 4 квітня 2018 року їй виповнилось би 65 роки..

Голос, що надихає

Її добре знала і чула вся Америка, американці навіть підрахували, що голос Квітки Цісик лунав 22 мільярди разів в різних радіоефірах, з екранів кінотеатрів, на телебаченні. Згодом вона прийшла і до нас – унікальним колоратурним сопрано зазвучали у її виконанні «Два кольори», «Я піду в далекі гори», «Чорнобривці»…

Коли вслухаєшся в її тонкий, чистий та прозорий голос, де лише легкий акцент видає закордонну співачку, — кожного разу відкриваєш її по-новому, а її пісня надихає.

У ній все – ліричність та емоційність, глибина і проникливість, життєва мудрість, якась первісна гармонія і спокій.

Тут немає пафосу і позірної риторичності.

Її голос звучить плавно, без напруги і надмірності, але в ньому повно життєвої сили і крику душі. А коли слухаєш її пісні, то завжди наповнюєшся почуттям любові й… туги, немов наслідуючи символічні слова пісні «Два кольори», де любов і журба завжди поряд. Навіть весела пісня у неї звучить тужливо-сумно. У цих піснях – вся Квітка Цісик: емоційна, сильна, вольова. Ця сила духу передається всім, і її голос неможливо не слухати. Якась космічна скорбота і туга, яка так властива українському народу, розлита у її піснях.

Благодійна місія

Доля Квітки, як і усіх жінок Цісиків – трагічна – вони померли від страшного діагнозу – раку грудей. Здавалось би, XXI століття, ця хвороба повинна лікуватись, але, на жаль, це не так. Єдине, що може врятувати життя жінки – це вчасна діагностика.

Україно-Американський благодійний проект «Незабутня Квітка», присвячений Квітці Цісик, започаткований продюсером українського походження Алексом Гутмахером у США в 2007 р. та реалізується за сприяння Української Американської Координаційної Ради є не тільки культурно-мистецьким, освітнім, а перш за все – благодійним. Частина коштів від продажу квитків на заходи завжди перераховується в онкоцентри — для профілактики та лікування раку молочної залози серед жінок України.

Найвагомішим результатом з часу започаткування проекту у 2007 р. стало придбання пересувного мамографа  для Вінниччини, який має назву КВІТКА.

Як зазначив головний лікар Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай, що Вінниччина займає сьогодні одне з найкращих місць по рівню надання діагностики цього захворювання.

В тому числі й завдяки впровадженню цієї новації – роботи мамографа, нам вдалося знизити відсоток занедбаних випадків раку молочної залози до 3,3 %. Загалом по Україні цей показник – більше 15 %, – зауважив Володимир Шамрай.

Програма заходів

Цього року заходи до 65-річчя з дня народження американської співачки з українським серцем пройдуть у Києві та Вінниці.

4 квітня у м. Вінниця – саме у день народження Квітки Цісик відбудеться прем’єра вистави «Kvітка» Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. М.К.Садовського,

кошти від якої підуть на профілактику раку молочної залози у жінок. Це перша повномасштабна вистава про співачку за п’єсою сучасного драматурга Олега Миколайчука-Низовця.

5 квітня в Українському Домі – музичний монолог-притча на одну дію «Я — Квітка» – перша постановка на театральній сцені на честь Квітки Цісик.

У головних ролях: Вікторія Васалатій – театру ім. Івана Франка, лауреат театральної премії «Київська пектораль», лауреат міжнародних конкурсів вокалістів Юрій Кондратюк (гітара) -відомий рок-музикант, учасник гурту «Yurcash /Юркеш» режисер-постановник нар. арт. України, керівник театру «Київ» — Валерій Невєдров.

Основою тексту моновистави стала музична п’єса-монолог «Квітка Цісик. Туга за Україною» Тетяни Череп-Пероганич – сучасної української поетеси, лауреатки українських і міжнародних літературних премій.

6 квітня в Українському Домі — благодійний концерт «КВІТЧИНІ КОЛИСКОВІ» Квітка Цісик  за своє коротке життя встигла записати два українських альбоми, які стали легендарними: «Kvitka» та «Two Colors». Третій – з колисковими, – мав бути присвячений маленькому синові Едді, але зробити це їй, так і не судилося…

Тож, цей благодійний концерт за участі Людмили Фесенко та Брії Блессінг з США, Кіри Мазур, Павла Грищенка (баритон), Кирила Стеценка, соціально-мистецького Центру ім. Квітки Цісик з міста Чорноморськ (мистецький керівник — Світлана Кучеренко) дитячого фольклорного театру «Дай Боже» (мистецький керівник — Ольга Мельник) — присвячений її пам’яті та данина її нездійсненій мрії.

Частина квитків на цей концерт буде безкоштовно надана в Центр соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю.

7 квітня на сцені Національної опери та балету імені Тараса Шевченка відбудеться Ювілейний благодійний концерт до 65-річчя з дня народження американської співачки за участю: Володимира Горянського та Рими Зюбіної, Кирила Стеценка, Кіри Мазур, Брії Блессінг та Людмили Фесенко з США, Neo ballet Ольги Семьошкіної, гуртів «Антитіла» та «Каблуками по бруківці».

Також глядач вперше побачить уривок з прем’єрної вистави «Квітка» Вінницького театру ім. М. К. Садовського та «Я – КВІТКА» за участю Вікторії Васалатій.

Важлива складова концерту — використання оригінальних голосових фонограм Квітки Цісик та унікальне архівне відео.

Ведучий – Олексій Богданович, режисер – Володимир Борисюк.

Під час концерту, буде здійснена основна місія проекту — передача 100 000 грн. для придбання пересувного мамографа «КВІТКА» для профілактики і лікування раку молочної залози серед жінок Київської області.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *