Народные традиции

Люди та традиції Покуття: від минулого до сучасності

Майстер-клас, Покуття, Любов Гумен,Ганна Вінтоняк

Чим краще людина знає свою культуру, свою історію та мову, тим більше вона ідентифікує себе із державою та Батьківщиною. Тому, у 2017 році було створено державну установу Український культурний фонд, її метою стало сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі.

На днях за підтримки Українського культурного фонду розпочав свою роботу просвітницький проект «Розмаїття традицій Покуття», що відбувся в Київській державній академії декоративно-прикладного мистецтва та дизайну ім. М. Бойчука. Проект покликаний популяризувати особливості культури та народних ремесел цього унікального краю.

Перше знайомство

У рамках проекту кожний бажаючий зможе познайомитись з традиціями регіону, побачити чим славиться Покуття.

Окрім цього, студентство та співробітники академії отримали можливість познайомитись з Заслуженим художником України, відомим дизайнером сучасного одягу, Головою регіональної спілки майстрів народного мистецтва Покуття Ганною Григорівною Вінтоняк та народною майстринею зі Снятина Любов’ю Гумен.

Майстер-клас, Покуття, Любов Гумен,Ганна Вінтоняк
Гості та учасники проекту «Розмаїття традицій Покуття»

Автентика у сучасному одязі

Роботи Ганни Григорівни грунтуються на народній автентиці карпатського регіону. Про нашу видатну співвітчизницю знають в сорока п’яти країнах, її роботи можна побачити в провідних музеях світу.

На зустрічі Ганна Григорівна не тільки розповіла про свій творчий та життєвий шлях, а й поділилася знаннями та секретами своєї професії. Й нагадала, що її майстер-класи та лекції пройдуть у Івано-Франківську, Коломиї, Городенці, Снятині, Кіцмані  та у селі Космач.

Родзинкою проекту «Розмаїття традицій Покуття» стала презентація альбому, до якого ввійшли визначні дизайнерські роботи художниці.

Практичні вироби

Майстриня зі Снятина Любов Гумен розповіла як її речі захищають від злодіїв. Тільки не подумайте, що ними відбиватись можна, хоча, чому би і ні.

Шкіряні вироби від майстрині мають автентичні пряжки та застібки, декоративні шнури, гудзи на які сумочка застібається, що не дає можливості проникнути крадіям до особистих речей власника.

А шкіряні паски захищають та лікують спину, адже недарма чоловічий пояс-черес і до цього часу використовують при тяжкій роботі в полі та лісах. При піднятті вантажу чоловіки одягають такі пояси і в теперішній час.

Майстер-клас, Покуття, Любов Гумен,Ганна Вінтоняк
Майстриня зі Снятина Любов Гумен показує як зробити декоративні отвори на шкірі фігурними пробійниками.

Після таких історій кожен захотів поставити й на свої сумки такий «захист» й зробити декоративні отвори на шкірі фігурними пробійниками. До речі, роблять пробійники із загартованих сталевих трубок, заточуючи їх кінець із зовнішньої сторони на конус. В залежності від діаметру вони виконують різну функцію: для встановлення кнопок, заклепок, ґудзиків, протягування плоских шкіряних ремінців чи вибивають різноманітні узори.

Майстриня зі Снятина провела майстер-клас по їх встановленню, але нищити свої речі не дозволила.

Олена Громова,
етнограф, керівник проекту

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *