здоровое питание

Чи безпечні продукти харчування?

Раціональне харчування дітей, безпечність продуктів – це основні питання, які цікавлять  пересічного покупця. Заходиш в магазин, а перед тобою — неймовірна кількість продуктів. Які вибрати? Що купити? Чи безпечні продукти харчування? Ці питання задає собі кожен. Про безпечність продуктів журналісту Советnews вдалося поспілкуватися з Ансгаром Борнеманном, директором Nestlé в Україні та Молдові.

Нестле, директор, здоровое питание
Ансгар Борнеманн, директором Nestlé в Україні та Молдові

Продукти вашої компанії користуються популярністю у покупців, але чи не підробляють вашу продукцію? Ви про це знаєте?

– Так, ми зіткнулися з такою проблемою, як підробка наших товарів. Зазначу, що це проблема не тільки України, це відбувається і в інших країнах світу. У нас є певні заходи, щоб уникнути фальсифікату, так існує цілий штат маркетологів, які також відвідують магазини та перевіряють товари, які продаються під нашою маркою. Якщо у них виникає підозра, що ми їх не виробляли, то одразу ж розпочинаються перевірки.

Найбільше нас хвилюють не стільки фінансові збитки, а те, що ці товари можуть завдати шкоди здоров’ю нашим покупцям.

Ми співпрацюємо з відповідними органами, які відстежують де виробляється дана продукція і хто її виробляє. Є декілька результативних прикладів такої співпраці, наслідками якої було закриття заводів та притягнення до відповідальності осіб, які займалися підробками.

У більшості з нас «Мівіна» асоціюється як не дуже здорова їжа, але ваш концерн позиціонує себе як виробник раціонального, здорового продукту,а чи немає тут протиріччя?

– Ми можемо говорити, що смак цього продукту не відповідає натуральному, але від споживачів ми знаємо, що у них зовсім інші відчуття, їм здається смак натуральним. У нас існує програма, щодо цього продукту, яка включає в себе такі позиції: як покращення відчуття якості, як зменшення кількість жирів, солі та інших компонентів. Це все робиться для того, щоб у сприйняті споживачів вона стала більш здоровою.

Не буду розкривати усіх таємниць, але скоро ви побачити новий продукт. Ми вже багато зробили у цьому плані. Я впевнений, «Мівіна» буде успішним проектом.

У своїх продуктах ви використовуєте пальмове масло, а воно ж шкідливе, як вважають?

– Пальмова олія – це справді проблема, але слід відділяти факти від чуток. Тут є два важливих аспекти, на яких ми зупинимось. Перший – «правильне» постачання пальмової олії. Ми співпрацюємо тільки з тими компаніями, які виробляють цю пальмову олію на плантаціях, де її вирощують відповідно до стандартів та зі збереженням навколишнього середовища. Другий – справа не в олії, як в такій, а в нормах – скільки в день людина може споживати таких жирів.

Ми використовуємо пальмову олію, але у нас є чіткі внутрішні стандарти: скільки насичених жирів може бути в наших продуктах. Якщо вживати ці продукти в розумних межах, то жодного ризику перевищити норми, встановлені всесвітньою охороною здоров’я щодо споживання насичених жирів, немає. У 2014 році ми взяли на себе зобов’язання по зменшенню насичених жирів у всіх наших продуктах на 10% і це зобов’язання ми виконали.

Чому на упаковках вашої продукції з’явилися рекомендації щодо кількості вживання продуктів?

– Дедалі більше людей сьогодні ведуть сидячий спосіб життя, при цьому споживаючи більші порції їжі, які призводять до ожиріння. Тому на наших продуктах ми почали пропонувати інформацію щодо рекомендованих порцій.

Крім того, наші продукти містять інформацію про кількість калорій, жирів та інших речовин в одній порції продукту чи напою.

Довідка

Компанія Nestlé відкрила своє представництво в Україні у 1994 році. Саме з цього часу розпочинає просувати такі міжнародні бренди на національному ринку, як: NESCAFÉ, Nesquik, Nuts, Friskies, KitKat та інших. У 1998 році Nestlé S.A. придбала контрольний пакет акцій ЗАТ «Львівська кондитерська фабрика «Світоч». У травні 2003 року у Києві засновано ТОВ «Нестле Україна». В кінці 2003 року Nestlé S.A. придбала 100% акцій підприємства «Волиньхолдінг» (ТМ «Торчин»), а у 2010  році  – ТОВ «Техноком», виробника продуктів швидкого приготування під ТМ «Мівіна».

Євгенія Яськів

КОМЕНТАР

Вредно ли пальмовое масло?

Рекомендации нашего эксперта диетолога Александры ЖицкойЖицкая, диетолог

Несмотря на то, что в пальмовом масле есть полезные вещества, наш организм практически не может их усвоить из-за высокой температуры плавления, не присущей человеческому телу. Поэтому при повышенном потреблении этого масла с пищей есть риск его скопления в организме. Отчего в дальнейшем может произойти закупорка кровеносных сосудов.

При промышленной термической обработке большая часть его жирных кислот превращается во вредные транс-жиры. Пальмовое масло часто встречается в продуктах питания, поскольку улучшает вкус, цвет и консистенцию готовых изделий, например, батончиков и других конфет. Я думаю, его также используют из-за длительных сроков хранения и низкой стоимости.

Поскольку полезные вещества пальмового масла практически не усваиваются, говорить о пользе для человека неуместно. Это скорее экономия для производителей, чтобы создавать более дешевые продукты длительного хранения. Поэтому я рекомендую избегать продуктов питания, в состав которых входит пальмовое масло, или хотя бы сократить их до минимума, особенно в рационе детей.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *